önetetés, mi vaan?

Kategória: etetés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

A kutya etetésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények, nem csak abban, hogy mivel etess, hanem abban is, hogy mikor. Valóban olyan fontos a rendszeresség, az azonos időpont? Mutatok egy kevésbé ismert alternatívát.

Az etetés gyakoriságának vagy időpontjainak szempontjából alapvetően két lehetséges út van. Az egyik köztudott, a többség által alkalmazott. A másik azonban meghökkentő és újszerű, noha nem mai találmány… Mindkét eljárás büszkélkedhet előnyökkel, és persze vannak hátrányaik is.

1. Te bevállalnád? Az önetetés és velejárói

önetetés, mi vaan?

Az önetetés – vagy másképp: a tetszés szerinti evés  Forrás: ebcsemege.hu

Bár meghökkentően hangzik, az önetetés mégis egyre népszerűbb az erre nyitott tulajdonosok és tenyésztők között. Ennek a módszernek a lényege, hogy a kutyád saját magát eteti, egy olyan méretű tálból vagy tartályból, amiben folyamatosan van magas minőségű száraztáp. Kutyusod a nap 24 óráján keresztül akkor táplálkozik, amikor csak akar. Ebben az esetben a kutyád saját maga szabályozza a fogyasztását.

Ennek a módszernek a lényege, hogy a kutyád saját magát eteti, egy olyan méretű tálból vagy tartályból, amiben folyamatosan van magas minőségű száraztáp. Kutyusod a nap 24 óráján keresztül akkor táplálkozik, amikor csak akar. Ebben az esetben a kutyád saját maga szabályozza a fogyasztását.

A klasszikus etetés 

önetetés, mi vaan?

Te határozod meg, hogy mikor és mennyit kapjon

A klasszikus etetésnél te (a gazda, mint falkavezér) határozod meg, hogy mikor és mennyit eszik a kutyád.

Ebből a szempontból mindegy, hogy naponta hányszor etetsz (más szempontból nem: pl. kölyök, vagy felnőtt eb közötti különbségek), a lényeg abban rejlik, hogy mindig ugyan abban az időben adj enni a négylábúnak. Az etetés az egyik legjelentősebb esemény a kutyád napjában, amit, ha ehhez szoktattad, szinte percnyi pontossággal vár. Ilyenkor olyan, mintha ő lenne az atomóra…

Előnye, hogy ez az eljárás, nagyon pozitívan befolyásolja a kutya jó étvágyát, az étel emésztését és az ürítést. További előny a kutyával való kapcsolatod és a kötődés erősítése is lehet.

Hátránya, hogy az etetés időpontjához kell(ene) igazítanod az életed – nyilván ez persze vérmérséklet kérdése is, ki mennyire veszi komolyan.

Önetetés. Mi vaaan??????

önetetés, mi vaan?

Az önetetés egyre népszerűbb

Az önetetés – vagy másképp: a tetszés szerinti evés – bár meghökkentően hangzik, mégis egyre népszerűbb az erre nyitott tulajdonosok és tenyésztők között.

Ennek a módszernek a lényege, hogy a kutyád saját magát eteti, egy olyan méretű tálból vagy tartályból, amiben folyamatosan van magas minőségű száraztáp. Kutyusod a nap 24 óráján keresztül akkor táplálkozik, amikor csak akar. Ebben az esetben a kutyád saját maga szabályozza a fogyasztását.

Nyilván olyan keveset vagy sokat eszik, amennyit szeretne, így az első időkben előfordulhat, hogy a bőség zavarától megrészegül, és bizony szépen gömbölyödni kezd. Az eddigi tapasztalatok alapján azonban a legtöbbjük, néhány nap után rááll arra a mennyiségre, ami a fejlődéséhez, növekedéséhez, létfenntartásához szükséges.

Szakemberek szerint a kutya genetikailag kódolva van erre. Osztatlan közös véleményük, hogy ha egy hét alatt, fokozatosan tértek át erre a módszerre, beáll a napi tápmennyiség. Ekkor már nem fog késztetést érezni a kutyád arra, hogy mindent befaljon.

Olyan ez, mint a kéthetes all inclusive nyaralás. Az első napokban sokan hajlamosabbak degeszre enni magukat, de a második héten már mérsékeltebb a fogyasztás.

Az önetetésnél (is) fontos, hogy mindig álljon a kutyád rendelkezésére friss víz egy külön edényben, amihez bármikor hozzáférhet. A tápot ugyanazon a helyen és ugyanabból a tálból egye. Az önetetés természetesen kiegészíthető a fejlődésben lévő kutyáknál napi etetéssel.

Előnye, hogy nagyobb szabadságot ad kutyádnak – de neked is, mivel nem kell jelen lenned az etetésnél. További előny, hogy a beállás után a kutyusod a valóban szükséges mennyiséget veszi magához, amivel az alultáplálás vagy túletetés egészségügyi következményei is kiküszöbölhetőek.

Hátránya, hogy a jelenlétedet és a törődésed így részben megvonod a kutyától. Gyengülhet a falkavezéri pozíciód, hiszen nem teszi fejben tőled függővé az evést. Ez a módszer nem építi a kapcsolatotokat.

Talán ezért sem láttam még magánszemélyt, aki ezt alkalmazta volna a családtag-kutyusnál. Láttam viszont önetetést tenyésztőnél, de kutyaotthonban is.

 

 

Kevesebb táp is elég?

önetetés, mi vaan?

A teljesértékű tápból sokkal kevesebb is elég.

Az átállás időszakában nagyon figyelned kell arra, hogy a kutyád ne mozgasd le tele hassal! Nagyjából 2 óra kell neki, hogy jól és nyugodtan megeméssze a táplálékot. Ha ezt nem várod meg, azzal az egészségét sodrod veszélybe, de ifjabb ebeknél a fejlődésükre is hátrányos. Ebből következik az is, hogy kirándulás vagy nagyobb fizikai megterhelés előtt kevesebbet adj neki enni.

Ha már láthatóan beállt a napi tápfogyasztása, ezek a veszélyek elhárulnak, nem beszélve arról, hogy ha a táp tartalmaz mindent, amire a kutyának szüksége van és gyorsan, nagy arányban szívódik fel, ez a tápmennyiség meglepően kevesebb lesz, mint előtte.

Egyre jellemzőbb, hogy a kutya már inkább ember mint farkas. Ez természetesen a „nagyon közel engedett”, nagyon családi kutyákra vonatkozik. De hiszen a családi kutyák már sokkal többen vannak mint házőrző, vagy munkakutya társaik.

Ezért egyre növekvő ütemben tűnik el a „falkaszellemben” gondolkodó eb, a „vadászunk és egyfajta hierarchia alapján osztozunk az élelmen” viselkedés. A kutya az ember társa lett, a barátja, családtagja. Egyre kevésbé életszerű, hogy a gazda, mint falkavezér „otthagyja”, „meghagyja” az ételt a nála gyengébb, alárendelt falkatársnak.

Ezért lehet járható út, hogy a kutya megoldja a saját genetikai programjára „hallgatva” az optimális élelem fogyasztást.

 

Ha tetszett iratkozz fel a cikkfigyelőre vagy mond el a saját véleményed a témáról
 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : önetetés, teljesértékű-kutyatáp

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Finkey Gábor

Finkey Gábor a dogblog.hu és az ebcsemege.hu alapítója. Több évtizede vagyok a kutyák közelében. A dogblog oldalon kutyásoktól kutyásokank juttatok el híreket információkat, hogy ezek ne maradjanak észrevétlenek, mert hasznosak lehetnek a kutyabajok megoldására.

Kapcsolódó cikkeink:

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.