manipuláló izmok a kutya arcán

Kategória: viselkedés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Izmok fejlődtek ki a kutyák szeme körül, hogy az érzelmeinket manipulálják

A Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos lapban megjelent kutatás szerint négylábú barátaink arca több ezer év alatt átváltozott.

Dr. Juliane Kaminski a Portsmouth egyetem tudósa azt állítja, hogy a háziasítás során olyan új izmok fejlődtek ki a kutyák arcán a szemöldök felemelésére, melyek mozgatásával a szemük nagyobbnak tűnik.

manipuláló izmok a kutya arcán

Ez nagyban hasonlít az ember szomorú arckifejezésére, illetve ezen izmok segítségével olyan „arckifejezéseket” tudnak produkálni, amivel a figyelmet magukra tudják irányítani.

Így manipulálják a gazdi érzelmeit,

hiszen azt a képzetet keltik, hogy emberi módon kommunikálnak a mimikájukkal.

A kutatások során kiderült, hogy ezeket kizárólag akkor alkalmazzák, ha az emberek nézik őket, tehát szándékosan csinálják és apellálnak a hatására.

"a kutyák arckifejezése a közönség figyelmétől függ, nem pedig attól, hogy az állat izgatott-e vagy sem

kísérletnek vetettek alá kutyákat. Az ebeket különböző arckifejezéseket ábrázoló képek elé ültették. A kísérlet alatt pedig más-más érzelmet közvetítő – boldogságot, idegességet és dühöt sugalló – hanghatásoknak tették ki őket.

– A kísérlet során az állatok reakciói megmutatták, hogy a kutyáknak is megvan az a képességük, hogy különböző szenzoros információkat egyesítsenek és ezekből emberi érzelmeket vezessenek le.

manipuláló izmok a kutya arcán

Az oxitocin szóról a legtöbb embernek a szülés ugrik be.

Ez a hormon egyébként az anya-utód közötti kötődés kialakulását is segíti, ezen felül számos szociális viselkedést is befolyásol. A kutatók azonban bebizonyították, hogy az oxitocin – amit szerelemhormonnak is szoktak nevezni – nemcsak az ember és ember közti kapcsolatért felelős, hanem a kutya-ember viszonyában is jelentős szerepe van.

Leggyakoribb gesztusuk a szemöldök megemelése, amitől a szemük sokkal nagyobbnak, ugyanakkor kiskutyaszerűbbnek látszik – tudják, az a szívmelengető, kedves tekintet, amitől egy sorozatgyilkos is elolvadna. A másik kedvelt grimaszuk a nyelv kilógatása, ami nyugalomra utal – igaz, ez épp úgy jelezhet stresszt is, főleg, ha zihálás is kíséri.A kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy a kutyák nagyon érzékenyek az emberi figyelemre, és ennek megfelelően változtatják az arckifejezésüket, hogy könnyebben kommunikálhassanak velük. Ez arra utal, hogy az állatok kognitív folyamatai jóval kifinomultabbak, mint azt korábban feltételezték.

manipuláló izmok a kutya arcán

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : viselkedés, kutyaarc, manipulál, szomorú-kutya

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Finkey Gábor

Finkey Gábor a dogblog.hu és az ebcsemege.hu alapítója. Több évtizede vagyok a kutyák közelében. A dogblog oldalon kutyásoktól kutyásokank juttatok el híreket információkat, hogy ezek ne maradjanak észrevétlenek, mert hasznosak lehetnek a kutyabajok megoldására.

Kapcsolódó cikkeink:

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.