Élelmiszerek amik mérgezik a kutyádat

Kategória: etetés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Vajon te is mérgezed a kutyádat a tudtodon kívül?

Természetes, hogy a kutyádat szerető gazdiként a legjobbat akarod nyújtani számára. Olyan is lehet, hogy anyagi megfontolásból a táp választása során törekszel a költséghatékonyabb megoldások felé. Abban azonban biztos vagyok, hogy semmiképp sem akarod mérgezni szeretett négylábú barátodat.

Pedig a legtöbben mégis mérgezik kis kedvencüket, anélkül, hogy tudnának róla! A felelősség a miénk, kutyatartóként a mi feladatunk a szeretett eb egészségének és épségének megóvása. Cikkünk vége felé erre is mutatunk egy lehetséges megoldást.

Élelmiszerek amik mérgezik a kutyádat

Ezek mérgek, érdemes kerülnöd!

A magunk részéről a mérgeket két csoportra osztottuk. Az elsőbe azok a közismerten ártó anyagok kerültek, amik többnyire önálló élelmiszerek, eredendően emberi fogyasztásra valók. A másodikba csoportba pedig olyan, a többség által nem ismert káros anyagok kerültek, amelyek sokszor a kutyatáp részét is képezik.

A legismertebb, a kutyák számára mérgező anyagok az első csoportból:

Élelmiszerek amik mérgezik a kutyádat

A felsorolás nem teljes, de tervezünk a továbbiakban egy olyan cikket is, ahol ebbe a témába jobban elmélyülünk, bemutatva a káros hatóanyagot, annak élettani hatásait, a kialakuló megbetegedéseket is.

Az első csoportba tartozó élelmiszerekkel könnyű dolgod van, egyszerűen nem adsz a kutyusodnak belőle, illetve úgy tárolod, hogy ne tudjon csenni

A tápban előforduló káros anyagot viszont sajnos nem tudod utólag kivonni a tápból. 

Ha a ti tápotokban is van ilyen káros anyag, időszerű lehet megfontolni a tápváltást. Nézzük, milyen anyagokra gondolunk!

A tápokban előforduló legjellemzőbb káros anyagok

Növényi fehérjepótlók, szója, kukoricaglutén. Ezek az anyagok megterhelik a kutyád emésztőrendszerét, szélsőséges esetekben betegség kialakulásához is vezethetnek. Az economy tápok továbbá 50% gabonatartalommal kerülnek a polcokra, ami szintén nem kutyabarát.

Húsipari melléktermékek. Ez jellemzően csőr, karom, fül, stb. Ezekben a hasznosanyag tartalom jóval alacsonyabb, alkalmazásukkal nem úszható meg a növényi fehérjepótlás sem. Önmagukban ezek ugyan nem mérgezők, de olyan arányban tartalmazhatják a tápok, ami már nyomokban sem hasonlít az egészséges étrend arányaihoz.

Csontliszt. Jellemző összetevő, sajnos a prémiumtápokban is. A húsipari melléktermékek és a csontliszt alkalmazásának a veszélye közvetett, hiszen így a kalcium és a foszfor aránya nem állítható be. Ezek helytelen aránya pedig épp a felszívódást gátolja, nehezíti meg.

Baromfifehérjék. Sajnos sok esetben a baromfi fehérje allergén hatású lehet. A baromfi külön hidrolizálásával ez kivédhető lenne, de a legtöbb gyártó a költséghatékonyabb gyártás igénye miatt nem alkalmazza ezt a megoldást.

BHA/BHT, etoxikvin, propilén-glikol. E hármasból az első kettő tartósítószer, míg a harmadik nedvesítő anyag. Ma már sok tápban természetes tokoferolt (E vitamin) alkalmaznak a tartósításhoz, sajnos azonban a mai napig előfordul. Külön gond, hogy nem veszed észre: legtöbbször fel sem tüntetik, inkább „tartósítószer”, vagy „antioxidáns” címszó alá bújtatják. Ezek az anyagok pedig bőr- és tüdőirritációhoz vezethetnek.

Élelmiszerek amik mérgezik a kutyádat

További veszélyek a szokásos tápok esetén

A nem konzervként árult nedves tápok gyakran nem sterilek. Tovább rontja a helyzetet, hogy a nedves tápok olyan mesterséges húsdarabokat tartalmazhatnak, amelyeket gluténből, vagy más fehérjéből állítanak elő.

A dehidratált, liofilizált tápok előállítási módja a baktériumok elszaporodását is hivatott meggátolni. Ugyanakkor az ilyen eljárással előállított készítmények a gyártás során elveszítik vitaminkészletük jelentős részét – amire a te kutyusodnak is szüksége lett volna.

Hogyan kerülheted el mindezt?

Több felelősségteljes kutyatartó barátommal is beszéltem. Amikor a fentiekről esett szó, megdöbbentek, hiszen ezek jó részéről tényleg nem tudtak. Ilyenkor a jellemző a tanácstalanság volt, mert a boltokban kapható tápok többsége ezek szerint nem megbízható…

Ha benned is hasonló gondolatok kavarognak, szeretnélek megnyugtatni, van megoldás. Létezik egy olyan funkcionális táp (hosszabb leírása: új generációs szuperprémium száraztáp), ami minden követelménynek megfelel, messze a sztenderdek feletti értékekkel büszkélkedhet.

A táp mögött álló kutatási és fejlesztési csapat világhírű prémium kutyatenyésztőkből, tudósokból és állatorvosokból áll, olyan emberekből, akik nem ismernek kompromisszumot, ha a kutya egészsége, jóléte és boldogsága a tét.

Mindehhez olyan előállítási technológiát alkalmaznak, amelyben nincs, vagy csak minimális a vitamin- és hasznosanyag veszteség.

Olyan további dolgokat tud az okostáp, amiről Te még nem tudsz, ezért a kutyusodat nem táplálod olyan jól, mint amennyire lehetne. Ezen segíthetünk. Számos fontos infót szeretnék még Veled megosztani, hogy felelős gazdiként szintet léphessetek kutyusod táplálásában. Tudj meg többet! 

 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : kutyaméreg, károsanyag

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Finkey Gábor

Finkey Gábor a dogblog.hu és az ebcsemege.hu alapítója. Több évtizede vagyok a kutyák közelében. A dogblog oldalon kutyásoktól kutyásokank juttatok el híreket információkat, hogy ezek ne maradjanak észrevétlenek, mert hasznosak lehetnek a kutyabajok megoldására.

Kapcsolódó cikkeink:

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.