egy idő után annyit eszik amennyire szüksége van

Kategória: etetés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

A kutya etetésével kapcsolatban megoszlanak a vélemények, nem csak abban, hogy mivel etess, hanem abban is, hogy mikor. Valóban olyan fontos a rendszeresség, az azonos időpont? Mutatok egy kevésbé ismert alternatívát.

Az etetés gyakoriságának vagy időpontjainak szempontjából alapvetően két lehetséges út van. Az egyik köztudott, a többség által alkalmazott. A másik azonban meghökkentő és újszerű, noha nem mai találmány… Mindkét eljárás büszkélkedhet előnyökkel, és persze vannak hátrányaik is.

1. Te bevállalnád? Az önetetés és velejárói

egy idő után annyit eszik amennyire szüksége van

Az önetetés – vagy másképp: a tetszés szerinti evés  Forrás: ebcsemege.hu

Bár meghökkentően hangzik, az önetetés mégis egyre népszerűbb az erre nyitott tulajdonosok és tenyésztők között. Ennek a módszernek a lényege, hogy a kutyád saját magát eteti, egy olyan méretű tálból vagy tartályból, amiben folyamatosan van magas minőségű száraztáp. Kutyusod a nap 24 óráján keresztül akkor táplálkozik, amikor csak akar. Ebben az esetben a kutyád saját maga szabályozza a fogyasztását.

Ennek a módszernek a lényege, hogy a kutyád saját magát eteti, egy olyan méretű tálból vagy tartályból, amiben folyamatosan van magas minőségű száraztáp. Kutyusod a nap 24 óráján keresztül akkor táplálkozik, amikor csak akar. Ebben az esetben a kutyád saját maga szabályozza a fogyasztását.

A klasszikus etetés 

egy idő után annyit eszik amennyire szüksége van

Te határozod meg, hogy mikor és mennyit kapjon

A klasszikus etetésnél te (a gazda, mint falkavezér) határozod meg, hogy mikor és mennyit eszik a kutyád.

Ebből a szempontból mindegy, hogy naponta hányszor etetsz (más szempontból nem: pl. kölyök, vagy felnőtt eb közötti különbségek), a lényeg abban rejlik, hogy mindig ugyan abban az időben adj enni a négylábúnak. Az etetés az egyik legjelentősebb esemény a kutyád napjában, amit, ha ehhez szoktattad, szinte percnyi pontossággal vár. Ilyenkor olyan, mintha ő lenne az atomóra…

Előnye, hogy ez az eljárás, nagyon pozitívan befolyásolja a kutya jó étvágyát, az étel emésztését és az ürítést. További előny a kutyával való kapcsolatod és a kötődés erősítése is lehet.

Hátránya, hogy az etetés időpontjához kell(ene) igazítanod az életed – nyilván ez persze vérmérséklet kérdése is, ki mennyire veszi komolyan.

Önetetés. Mi vaaan??????

egy idő után annyit eszik amennyire szüksége van

Az önetetés egyre népszerűbb

Az önetetés – vagy másképp: a tetszés szerinti evés – bár meghökkentően hangzik, mégis egyre népszerűbb az erre nyitott tulajdonosok és tenyésztők között.

Ennek a módszernek a lényege, hogy a kutyád saját magát eteti, egy olyan méretű tálból vagy tartályból, amiben folyamatosan van magas minőségű száraztáp. Kutyusod a nap 24 óráján keresztül akkor táplálkozik, amikor csak akar. Ebben az esetben a kutyád saját maga szabályozza a fogyasztását.

Nyilván olyan keveset vagy sokat eszik, amennyit szeretne, így az első időkben előfordulhat, hogy a bőség zavarától megrészegül, és bizony szépen gömbölyödni kezd. Az eddigi tapasztalatok alapján azonban a legtöbbjük, néhány nap után rááll arra a mennyiségre, ami a fejlődéséhez, növekedéséhez, létfenntartásához szükséges.

Szakemberek szerint a kutya genetikailag kódolva van erre. Osztatlan közös véleményük, hogy ha egy hét alatt, fokozatosan tértek át erre a módszerre, beáll a napi tápmennyiség. Ekkor már nem fog késztetést érezni a kutyád arra, hogy mindent befaljon.

Olyan ez, mint a kéthetes all inclusive nyaralás. Az első napokban sokan hajlamosabbak degeszre enni magukat, de a második héten már mérsékeltebb a fogyasztás.

Az önetetésnél (is) fontos, hogy mindig álljon a kutyád rendelkezésére friss víz egy külön edényben, amihez bármikor hozzáférhet. A tápot ugyanazon a helyen és ugyanabból a tálból egye. Az önetetés természetesen kiegészíthető a fejlődésben lévő kutyáknál napi etetéssel.

Előnye, hogy nagyobb szabadságot ad kutyádnak – de neked is, mivel nem kell jelen lenned az etetésnél. További előny, hogy a beállás után a kutyusod a valóban szükséges mennyiséget veszi magához, amivel az alultáplálás vagy túletetés egészségügyi következményei is kiküszöbölhetőek.

Hátránya, hogy a jelenlétedet és a törődésed így részben megvonod a kutyától. Gyengülhet a falkavezéri pozíciód, hiszen nem teszi fejben tőled függővé az evést. Ez a módszer nem építi a kapcsolatotokat.

Talán ezért sem láttam még magánszemélyt, aki ezt alkalmazta volna a családtag-kutyusnál. Láttam viszont önetetést tenyésztőnél, de kutyaotthonban is.

 

 

Kevesebb táp is elég?

egy idő után annyit eszik amennyire szüksége van

A teljesértékű tápból sokkal kevesebb is elég.

Az átállás időszakában nagyon figyelned kell arra, hogy a kutyád ne mozgasd le tele hassal! Nagyjából 2 óra kell neki, hogy jól és nyugodtan megeméssze a táplálékot. Ha ezt nem várod meg, azzal az egészségét sodrod veszélybe, de ifjabb ebeknél a fejlődésükre is hátrányos. Ebből következik az is, hogy kirándulás vagy nagyobb fizikai megterhelés előtt kevesebbet adj neki enni.

Ha már láthatóan beállt a napi tápfogyasztása, ezek a veszélyek elhárulnak, nem beszélve arról, hogy ha a táp tartalmaz mindent, amire a kutyának szüksége van és gyorsan, nagy arányban szívódik fel, ez a tápmennyiség meglepően kevesebb lesz, mint előtte.

Egyre jellemzőbb, hogy a kutya már inkább ember mint farkas. Ez természetesen a „nagyon közel engedett”, nagyon családi kutyákra vonatkozik. De hiszen a családi kutyák már sokkal többen vannak mint házőrző, vagy munkakutya társaik.

Ezért egyre növekvő ütemben tűnik el a „falkaszellemben” gondolkodó eb, a „vadászunk és egyfajta hierarchia alapján osztozunk az élelmen” viselkedés. A kutya az ember társa lett, a barátja, családtagja. Egyre kevésbé életszerű, hogy a gazda, mint falkavezér „otthagyja”, „meghagyja” az ételt a nála gyengébb, alárendelt falkatársnak.

Ezért lehet járható út, hogy a kutya megoldja a saját genetikai programjára „hallgatva” az optimális élelem fogyasztást.

 

Ha tetszett iratkozz fel a cikkfigyelőre vagy mond el a saját véleményed a témáról
 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : önetetés, teljesértékű-kutyatáp

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Finkey Gábor

Finkey Gábor a dogblog.hu és az ebcsemege.hu alapítója. Több évtizede vagyok a kutyák közelében. A dogblog oldalon kutyásoktól kutyásokank juttatok el híreket információkat, hogy ezek ne maradjanak észrevétlenek, mert hasznosak lehetnek a kutyabajok megoldására.

Kapcsolódó cikkeink:

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.