a kutya csak akkor mimikázik, ha nézed

Kategória: viselkedés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

Izmok fejlődtek ki a kutyák szeme körül, hogy az érzelmeinket manipulálják

A Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos lapban megjelent kutatás szerint négylábú barátaink arca több ezer év alatt átváltozott.

Dr. Juliane Kaminski a Portsmouth egyetem tudósa azt állítja, hogy a háziasítás során olyan új izmok fejlődtek ki a kutyák arcán a szemöldök felemelésére, melyek mozgatásával a szemük nagyobbnak tűnik.

a kutya csak akkor mimikázik, ha nézed

Ez nagyban hasonlít az ember szomorú arckifejezésére, illetve ezen izmok segítségével olyan „arckifejezéseket” tudnak produkálni, amivel a figyelmet magukra tudják irányítani.

Így manipulálják a gazdi érzelmeit,

hiszen azt a képzetet keltik, hogy emberi módon kommunikálnak a mimikájukkal.

A kutatások során kiderült, hogy ezeket kizárólag akkor alkalmazzák, ha az emberek nézik őket, tehát szándékosan csinálják és apellálnak a hatására.

"a kutyák arckifejezése a közönség figyelmétől függ, nem pedig attól, hogy az állat izgatott-e vagy sem

kísérletnek vetettek alá kutyákat. Az ebeket különböző arckifejezéseket ábrázoló képek elé ültették. A kísérlet alatt pedig más-más érzelmet közvetítő – boldogságot, idegességet és dühöt sugalló – hanghatásoknak tették ki őket.

– A kísérlet során az állatok reakciói megmutatták, hogy a kutyáknak is megvan az a képességük, hogy különböző szenzoros információkat egyesítsenek és ezekből emberi érzelmeket vezessenek le.

a kutya csak akkor mimikázik, ha nézed

Az oxitocin szóról a legtöbb embernek a szülés ugrik be.

Ez a hormon egyébként az anya-utód közötti kötődés kialakulását is segíti, ezen felül számos szociális viselkedést is befolyásol. A kutatók azonban bebizonyították, hogy az oxitocin – amit szerelemhormonnak is szoktak nevezni – nemcsak az ember és ember közti kapcsolatért felelős, hanem a kutya-ember viszonyában is jelentős szerepe van.

Leggyakoribb gesztusuk a szemöldök megemelése, amitől a szemük sokkal nagyobbnak, ugyanakkor kiskutyaszerűbbnek látszik – tudják, az a szívmelengető, kedves tekintet, amitől egy sorozatgyilkos is elolvadna. A másik kedvelt grimaszuk a nyelv kilógatása, ami nyugalomra utal – igaz, ez épp úgy jelezhet stresszt is, főleg, ha zihálás is kíséri.



A kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy a kutyák nagyon érzékenyek az emberi figyelemre, és ennek megfelelően változtatják az arckifejezésüket, hogy könnyebben kommunikálhassanak velük. Ez arra utal, hogy az állatok kognitív folyamatai jóval kifinomultabbak, mint azt korábban feltételezték.

a kutya csak akkor mimikázik, ha nézed

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : viselkedés, kutyaarc, manipulál, szomorú-kutya

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Finkey Gábor

Finkey Gábor a dogblog.hu és az ebcsemege.hu alapítója. Több évtizede vagyok a kutyák közelében. A dogblog oldalon kutyásoktól kutyásokank juttatok el híreket információkat, hogy ezek ne maradjanak észrevétlenek, mert hasznosak lehetnek a kutyabajok megoldására.

Kapcsolódó cikkeink:

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.