a kutya 8+1 pozitív hatása a gyerekekre

Kategória: viselkedés | Cikk Gyors olvasása
MEGOSZTÁS

 a kutyatartás hatásai a gyerekekre  a pszichológus szemével,
avagy,a kutya mint a pszichológiai jól lét lehetősége

Sok családban van kutya és sokan gondolkodnak azon, hogy vegyenek e kutyát amikor gyermekük életében eljön a pont és megkérdezi: „Apa, lehetne egy kutyám?”
Nagyon jól tudjuk, hogy milyen felelősséggel jár a kutyatartás, az állatról való gondoskodás, de kevesebbet hallani arról, hogy rengeteg pozitív hatása van a gyermekekre.

a kutya 8+1 pozitív hatása a gyerekekre

Milyen előnyökkel jár gyermekeinkre nézve a kutyatartás?

Tanulmányok sokasodnak arról, hogy az állatok általában, de a kutya főleg, milyen pozitív hatással vannak a gyermekekre és hogyan segítik adott esetben a szülőket a nevelésben

Rendszeresség és felelősség tudat

A gyermekben a napi etetés, sétáltatás rutinná alakítása, kialakítja a rendszerességet és a felelősségtudatot, mert rájönnek arra, hogy az állat kiszolgáltatott, önmagáról nem tud gondoskodni. Ez az elején komoly kihívás lehet, de annál értékesebb a későbbiekben, mikor a nagybetűs életben szembejövő feladatok megoldása múlik ezeken a már gyermekkorban tulajdonságokon.
Az állat pedig visszacsatol, szeretetével, ragaszkodásával, ami értelmet ad az egésznek a gyerek szempontjából.

Az önbizalom és önértékelés

kialakulása szorosan összefügg azzal, hogy „gazdivá” válik, minden cselekedete kihat a kutya állapotára, viselkedésére. A gondoskodás kialakulása, megtapasztalása, helyére teszi az önértékelést, a gazda tudat, az érzés, hogy például a kutya teljesíti a parancs szavakat, növeli az önbizalmat, alapjául szolgál a „hatékony én” kialakulásának.

a kutya 8+1 pozitív hatása a gyerekekre

A saját igények háttérbe szorítása, az egocentrikus gyermeki alapgondolkodás változása

egy nagyon jellemző változás a gyerekek viselkedésében, onnantól, hogy a kutyáról való gondoskodás fontossága háttérbe szorítja a” egocentrikus gondolkodást”. Tudni kell, hogy a gyerekek a saját nézőpontjukból nézik a világot, kizárólag saját magukra összpontosítva. A kutyatartás megkezdésével elkezdik és gyakorolják azt a nézőpont váltást, ami az egészséges emberi kapcsolatok kialakulásának alapja.

Az empátiás képesség ezzel együtt fejlődik

ami az érzésekben való osztozást jelenti a kutyával és ezen keresztül majd az embertársakkal is.

a kutya 8+1 pozitív hatása a gyerekekre

 

Kommunikációs képességük

gyors és széleskörű kialakulására igen jótékonyan hatnak azok az önmonológok, melyet a gyerekek a kutyákkal folytatnak. Szókincsük gyorsan növekszik, önkifejezésük sokkal gyorsabban fejlődik és ebben óriási segítség, hogy a kutya kifejezetten jó hallgatóság. Nem szól közbe, nem javítja ki és nincs véleménye, akár pozitív, akár negatív történetet kell végig hallgatnia.

Éntudatát, személyiségét

jótékonyan alakítják azok az interakciók (kölcsönös egymásra hatások), melyet a kutyával alakít ki. Észreveszik a non verbális (beszéd nélküli) kommunikáció létezését és jelentőségét, illetve megtapasztalják hogy a szavaknál többet jelenthetnek a tettek. Megtapasztalhatja, hogy képes hatást gyakorolni a környezetére, ami a későbbiekben segítségére lehet a korosztályával való kapcsolatokban.

 

Stresszhelyzetben

már önmagában az állat jelenléte is képes csökkenteni a megélt stresszérzést. Már maga a kutya jelenléte, de a simogatása még inkább nyugtató hatással vannak a gyerekekre, normalizálja a légzést és a pulzus számot ami jótékony az egészségükre mind fizikailag, mint mentálisan.

Döntések meghozatalába

tudjuk bevonni gyermekünket, közösen megbeszélve a feladatokat illetve azok ellátásának módját úgy hogy felhívjuk a figyelmét az állat igényeire. A felelősség természetesen a szülőé, de ez a „háttér” irányítás olyan érzetet kelt a gyerekben, hogy végül mégis csak ő általa érvényesül.

A feltételek nélküli elfogadás és szeret

megtapasztalása a kutya részéről nagyon fontos a pszichés jóllét szempontjából. Míg a környezetük gyakran támaszt elvárásokat, addig a kutya nem köti feltételekhez a szeretetét. Bár a kutatások alátámasztják, hogy a kutyák felismerik az emberi érzelmeket és ezeknek megfelelő a reakciójuk és a viselkedésük, ez nem befolyásolja azt, hogy mennyire szeretnek és ragaszkodnak a gazdihoz.

a kutya 8+1 pozitív hatása a gyerekekre

Összefoglalva:

Számos tanulmány rámutatott, hogy a kutyák pozitív hatással vannak a gyermekek pszichológiai jóllétére. Az együtt nevelkedés magasabb önbecsüléshez, fejlett szociális készségekhez kapcsolódik. A kutyák hozzájárulnak a stressz csökkentéséhez, társas támaszt nyújtanak, és segítik a magányérzet csökkentését, valamint javítják a gyermekek kommunikációs képességeit.

A kutyáról való gondoskodásnak a családot összetartó ereje is van, hiszen hasznos időtöltést biztosít minden családtag számára, miközben a gyermek fejlődését is előmozdítja.

forrás: Szajli Claudia, mindszet

 

 

 

 

 

Nem maradsz le semmi fontosról, ha megadod a címed:

Csak olyan cikkeket küldünk neked, amik érdekelni fognak. Max heti 1 alkalommal.

Ne maradj le a frissítésekről... iratkozz fel a CikkFigyelőre:
 

Vissza

Címkék : család, gondoskodás, felelősség, kommunikáció, kutyatartás

Hozzászólások :

Csatlakozz a beszélgetéshez!

Oszd Meg a Cikket :


Szerző

Finkey Gábor

Finkey Gábor a dogblog.hu és az ebcsemege.hu alapítója. Több évtizede vagyok a kutyák közelében. A dogblog oldalon kutyásoktól kutyásokank juttatok el híreket információkat, hogy ezek ne maradjanak észrevétlenek, mert hasznosak lehetnek a kutyabajok megoldására.

Kapcsolódó cikkeink:

Iratkozz fel és nem maradsz le semmiről. Szólunk, ha frissül a cikk vagy számodra érdekes témákról írtunk.